Kuruluş ve TarihçeHarita (Jeodezi ve Fotogrametri) Mühendisliği Bölümü; 3/2/2006 tarih ve 2006/10062 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesinde kurulması öngörülmüş ve Yükseköğretim Genel Kurulunun 13/04/2006 tarihli toplantısında alınan kararları gereği aynı üniversitenin Mühendislik Fakültesi bünyesinde açılması uygun görülmüştür.30 öğrencisiyle birlikte 2006-2007 Eğitim-Öğretim Dönemine başlayan yeni bölümümüz 2006 – ÖSYS Yüksek Öğretim Programlarının Merkezi Yerleştirmedeki Genel Kontenjan puanlarına göre, 275.962’lik Taban Puanı ile 11 Üniversite arasında üçüncü sırada, 13 bölüm arasında ise dördüncü sırada yer almıştır. 3 Profesör ve 4 Yardımcı Doçentten oluşan deneyimli, birikimli ve güçlü akademik kadrosuyla Lisans eğitimine başlayan yeni bölümümüz, aynı zamanda da Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeodezi ve Jeoinformasyon Ana Bilim Dalı altında Yüksek Lisans eğitimi vermektedir.
ÖngörüHarita ve Kadastro Mühendisliğine yönelik mühendislik eğitimin geliştirilmesi ve iyiliştirilmesi yolundaki ana bileşenlerden birisi olarak, Kocaeli Üniversitesi’nde önemli bir görev üstlenen yeni bölümümüz ile birlikte üzerimize düşen görev, sorumluluk ve yükümlülükleri disiplinler arası düzeyde ortaklaşa paylaşmak durumundayız. Ulusal Önderimizin de ön gördüğü gibi; çağdaş uygarlık yolunda yürüyebilen, yeterli donanım ve birikime sahip yeni kuşaklar yetiştirmek ortak hedeflerimiz arasında öncelikli olarak yer almaktadır. Bu noktadan hareketle Harita (Jeodezi ve Fotogrametri) Mühendisliği Bilim Alanı olarak yeni kuşak mühendis adaylarımıza bu günden başlamak üzere kazandıracağımız bilim ve kültür desteği, Ulusal çıkarımız ve hedeflerimiz için daha da önem kazanmaktadır. Harita (Jeodezi ve Fotogrametri) Mühendisliği Bölümü, Disiplinler Arası Çalışma ve İşbirliği anlayışına uygun olarak; KOÜ Bilişim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezinin (KOÜ BİLARUM; bilar.kou.edu.tr) Yönetim Kurulu ve Geomatik Araştırma Biriminde de Ar-Ge çalışmalarını sürdürmektedir. Bir çok üniversitedeki benzerlerine göre örnek alınabilecek bölüm ve araştırma birimi yapısına sahip olan yeni bölümümüz; halen desteklenmekte olan iki adet Disiplinler Arası Bilimsel Araştırma Projesi ile Doğu Marmara Bölgesine, kent yaşayanlarına ve yöneticilerine Bütünleşik Hizmet Modelleri sunabilmektedir.
GörevHarita (Jeodezi ve Fotogrametri) Mühendisliği Meslek ve Bilim Alanı; Tarihsel, Bilimsel ve Mesleki Görevini, Ulusal ve Uluslar arası Meslek ve Bilim Kamuoyumuzun da öngördüğü bir anlayışa dayandırmaktadır. Jeodezi Bilim Alanı; yeryüzü ve yakın çevresine dönük olan ilgi alanını, Yeryuvarını iç yapısı ve dış çevresi ile birlikte modelleyebilen Yer Yakınına ve gezegenleri de konu edinen Yer Ötesine yöneltmek durumundadır. Bu biçimiyle mesleğimiz Bilişim Çağındaki yerini alabilecek gizil bir güce sahiptir. Kısacası Harita (Jeodezi ve Fotogrametri) Mühendisliği, Geleceğin Mühendisliği ve Bilim Dünyasında önemli işlevleri olabilecek ve buna bağlı olarak da önemli görevler üstlenebilecektir.